Geschiedenis

Een mooi museum vol met vrachtauto-modellen

Vrachtauto’s van Toen en Nu is een tentoonstelling van miniatuurvrachtwagens, vrachtautomodellen op schaal en ook diverse curiosa van transportbedrijven en vrachtwagenmerken.
Deze verzameling is ondergebracht in een boerenschuur aan het melkwegje 1 in Orvelte.

In deze “schuur” staan verschillende diorama’s met vergeten modellen en automerken die vroeger het straatbeeld bepaalden. Van Toen er nog melkwagens de bussen bij de boer ophaalden, de kolenboer kolen bezorgde en van Gend & Loos door de straten reed. Kortom: volop vrachtauto nostalgie! De collectie maakt een duik in het verleden mogelijk.

Wim Al heeft in zijn woonplaats Orvelte een museum vol met vrachtwagenmodellen en diorama’s. Hoofdzakelijk ingericht met modellen en merken van “Toen” als raakvlak met de nostalgie van het dorp. De familie Al had een transportbedrijf in Zaandam, opgericht door zijn opa in 1920 met dekschuiten. In de jaren ’50 werden de dekschuiten door zijn vader omgeruild/ingewisseld voor vrachtwagens. Zodoende reed hij als 18-jarige vrachtwagenchauffeur met zijn eerste wagen, een Bedford,  door het land. Hierna volgden Kromhout, Verheul, Magirus en de DAF modellen uit de jaren ’60 en ’70. Als rode draad vertelt hij zijn verhaal hoe het in die jaren toeging en zie je de grote verschillen met “Nu”.